×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor vloerisolatie

Met vloerisolatie bespaar je niet enkel op energiekosten, je verhoogt ook het wooncomfort in huis. Benieuwd hoeveel het zou kosten om vloerisolatie te laten plaatsen? Vul onderstaand formulier in, en vraag zo gratis offertes van verschillende specialisten. Vergelijk hun prijzen, en betaal de beste prijs voor je vloerisolatie!

De offertes die je ontvangt offertes zijn volledig vrijblijvend, en 100% gratis!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

cementdekvloer-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Hoe vloerisolatie combineren met het leggen van een dekvloer? Welke opbouw volgen?

Naast dakisolatie en muurisolatie helpt ook het plaatsen van vloerisolatie om te besparen op je energiefactuur. Bovendien zorgt vloerisolatie ervoor dat je vloer warmer aanvoelt, wat het wooncomfort veel aangenamer maakt.

Welke soorten vloerisolatie zijn er? Hoe moet vloerisolatie juist geplaatst worden? En hoeveel betaal je voor het leggen van vloerisolatie?

In dit artikel:

De verschillende manieren om je vloer te isoleren

Een vloer isoleren kan je doen op verschillende manieren. De methode die je kiest hangt af van het type vloer, je persoonlijke voorkeur en je budget.

Vloer isoleren met isolatieplaten

Als eerste optie kan je je vloer isoleren met vloerisolatieplaten. Dit zijn stevige kunststof isolatieplaten, die uit verschillende isolatiematerialen kunnen bestaan.

Vloerisolatieplaten worden bovenop de onderste uitvullaag gelegd. Onder de vloerisolatielaag wordt eerst nog een vochtscherm aangebracht, dat de isolatielaag beschermt tegen optrekkend grondvocht van onderuit.

Je vloer isoleren met isolatieplaten biedt verschillende voordelen. Zo kan het plaatsen van de isolatie snel verlopen. Bovendien hebben vloerisolatieplaten een zeer goed thermisch isolerend vermogen.

Nadeel is dan weer dat de vloeropbouw een stuk hoger zal zijn. Indien je kiest voor vloerisolatieplaten, mag je rekenen op een dikte die varieert tussen de 5 en de 10 centimeter. De exacte dikte hangt af van het gekozen isolatiemateriaal. Heeft het isolatiemateriaal een hogere Rd-waarde en dus een hoger isolerend vermogen, dan kan je de dikte van de isolatielaag beperken.

Een ander nadeel van vloerisolatieplaten is dat je veel moeilijker kleine hoekjes en gaten kan opvullen. Elke hoekje dat niet opgevuld geraakt, is een mogelijke koudebrug. Dit kan de performantie van je isolatielaag ondermijnen.

Belangrijk bij deze methode is dat je voor drukvaste isolatieplaten kiest. Een vloer wordt soms druk belopen. Hier moet het isolatiemateriaal tegen bestand zijn. Indien dat niet zo is, dan kan de vloer na verloop van tijd gaan doorzakken. Vaak gebruikte isolatiematerialen zijn PIR, PUR, XPS, EPS en resol.

Na het leggen van de isolatieplaten worden de kabels en leidingen van de diverse nutsvoorzieningen op de isolatielaag geplaatst. Deze worden vervolgens uitgevuld met een uitvullaag. De vloer wordt vervolgens verder afgewerkt met de vloerbedekking.

Vloer isoleren met een isolerende dekvloer

Een tweede methode om je vloer te isoleren, is door te kiezen voor een isolerende dekvloer. Deze isolerend dekvloer is een type dekvloer waar isolerende bestanddelen aan toegevoegd zijn. Een klassieke zandcement dekvloer bestaat uit zand, cement en water. Bij isolerende dekvloeren wordt aan dit mengsel nog een element toegevoegd, waardoor de dekvloer een isolerende werking krijgt.

Er zijn verschillende soorten isolerende dekvloeren te verkrijgen, afhankelijk van welk isolerend bestanddeel is toegevoegd aan het mengsel. Veel gebruikte isolerende dekvloeren zijn mortel met PUR-granulaten of mortel met EPS-korrels. Ook schuimbeton wordt soms als een isolerende dekvloer beschouwd. Hierbij wordt een schuimmiddel toegevoegd aan het mengsel, waardoor de dekvloer vele kleine luchtbelletjes zal bevatten. Deze luchtbelletjes geven de dekvloer een isolerende werking, aangezien stilstaande lucht een uitstekende isolator is.

Het grote voordeel van een isolerende dekvloer is dat het makkelijk kleine hoeken en gaatjes kan opvullen. Je krijgt een naadloze laag met een isolerende werking. Hierdoor heb je ook geen bijkomende uitvullaag meer nodig, waardoor de opbouwhoogte van je vloer beperkt blijft.

Het nadeel van een isolerende dekvloer is dat het isolerend vermogen ervan veel lager ligt dan die van vloerisolatieplaten of PUR schuim. Vaak wordt een isolerende dekvloer daarom gecombineerd met vloerisolatieplaten.

Ontdek de verschillende soorten isolerende dekvloer met hun voordelen!

Vloer isoleren met PUR schuim

Tot slot kan je ook nog kiezen voor het isoleren van de vloer met PUR-schuim. PUR staat voor polyurethaan, en is een isolatiemateriaal met een zeer hoog thermisch isolerend vermogen. Het heeft een lambda-waarde van ongeveer 0,023 W/mK.

PUR is te verkrijgen onder de vorm van PUR isolatieplaten. Maar PUR is ook te verkrijgen in schuimvorm. En onder die vorm biedt PUR heel wat interessante voordelen op vlak van vloerisolatie.

Gespoten PUR biedt eigenlijk min of meer dezelfde voordelen als een isolerende dekvloer. Zo fungeert het enerzijds als isolatielaag, anderzijds doet het ook dienst als uitvullaag ter bescherming van kabels en leidingen.

Het grote voordeel is echter dat PUR qua isolatiewaarde een paar treden hoger staat dan een isolerende dekvloer. PUR-schuim kan worden aanzien als volwaardige vloerisolatie. Daarnaast heeft gespoten PUR ook een hoge druksterkte, en kan het dus veel ballast op de vloer aan zonder het gevaar dat de vloer zal verzakken.

Vloerisolatie met PUR-schuim biedt dus heel wat interessante voordelen, maar dit komt ook met een prijs. PUR-schuim is doorgaans iets duurder dan het isoleren van de vloer met vloerisolatieplaten.

Welke dikte voor de vloerisolatie en de dekvloer?

Bij het leggen van een vloer met vloerisolatie, komt vaak dezelfde vraag terug naar boven. "Hoe dik moet de vloerisolatie zijn?".

De dikte van de vloerisolatie en de daarbovenop liggende dekvloer hangt af van verschillende factoren. Zo zal je keuze voor een bepaalde isolatiemethode de dikte van beide lagen bepalen.

Kies je bijvoorbeeld voor vloerisolatieplaten, dan zullen kabels en leidingen bovenop de vloerisolatielaag gelegd worden. Deze leidingen worden vervolgens in een uitvullaag geplaatst. Omdat de uitvullaag bij deze methode de leidingen beschermt, zal deze in dit geval iets dikker moeten zijn. De dikte van de vloerisolatielaag hangt dan weer af van het type isolatiemateriaal waarvoor je kiest, en de Rd-waarde die je wil bereiken. Kies je voor XPS-platen, reken dan op een plaatdikte van 12 à 15 centimeter indien je een Rd-waarde van 2 m²K/W wil bereiken. Voor isolatieplaten met een nog hogere isolatiewaarde, zoals PIR-platen, zal de plaatdikte eerder rond de 10 à 12 centimeter schommelen.

Kies je voor vloerisolatie op basis van PUR schuim, dan heb je het voordeel dat de gespoten PUR tegelijk als vloerisolatie en als uitvullaag fungeert. De totale opbouwhoogte van de vloer zal dan iets dunner zijn. Om een Rd-waarde van 2 m²K/W te bereiken, hou je bij PUR-schuim best rekening met een dikte van zo'n 8 à 10 centimeter.

Wat is de prijs voor vloerisolatie en een dekvloer?

Ook de prijs hangt af van welk type vloerisolatie je juist kiest. Vloerisolatieplaten zijn over het algemeen vrij goedkoop, omdat ze makkelijk te leggen zijn. De exacte prijs voor vloerisolatieplaten hangt af van het isolatiemateriaal en de dikte van de platen. Maar reken op een gemiddelde prijs van zo'n 20 euro per m².

Een isolerende dekvloer is omwille van z'n dubbele functie, isolatielaag en uitvullaag, iets duurder. Ook hier hangt de exacte prijs af van de precieze dikte, maar gemiddeld schommelt de prijs rond de 25 euro per m².

Ook voor het isoleren van je vloer met gespoten PUR mag je je verwachten aan een prijs rond de 25 euro per m².

Type vloerisolatieGemiddelde prijs
Vloerisolatieplaten20 euro per m²
Isolerende dekvloer25 euro per m²
PUR-schuim25 euro per m²

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor vloerisolatie

Met vloerisolatie bespaar je niet enkel op energiekosten, je verhoogt ook het wooncomfort in huis. Benieuwd hoeveel het zou kosten om vloerisolatie te laten plaatsen? Vul onderstaand formulier in, en vraag zo gratis offertes van verschillende specialisten. Vergelijk hun prijzen, en betaal de beste prijs voor je vloerisolatie!

De offertes die je ontvangt offertes zijn volledig vrijblijvend, en 100% gratis!


vloerenleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten dekvloer: het complete overzicht
Vind een vloerenlegger in uw regio
Offertes voor dekvloeren